Центр гідності дитини УКУ розробив сертифікатну програму із написання безпекових політик

01 квітня 2024 р. 11:42

Учасниками програми стали 17 громадських організацій з територій, де насильницький вплив війни особливо відчутний – Харків, Суми, Дніпро, Запоріжжя, Херсон, Миколаїв, Одеса, Краматорськ. Організації-учасники працюють з дітьми та родинами, які в тому числі мають дітей з інвалідністю, та надають їм психологічну підтримку. 

Протягом 18-20 березня 2024 року в Центрі Шептицького учасники обговорювали, як створити середовище, в якому до дитини ставляться з гідністю. 

«Це були три насичені дні навчання, які вдало поєднали теоретичну частину та практику. Як результат сертифікатної програми, кожна організація має написати документ – політику захисту дітей та зрозуміти, як правильно його імплементувати у свою діяльність. Експерти Центру гідності дитини будуть їх надалі в цьому супроводжувати», – каже Наталя Тарновська, керівниця проєктів та програм Центру гідності дитини УКУ, яка відповідала за підготовку та організацію програми.

Христина Шабат, керівниця Центру гідності дитини, ознайомила учасників із результатами дослідження дослідницької агенції Fama та Центру гідності дитини «Сексуальне насильство в Україні: від усвідомлення до захисту». За її словами, дослідження показує, що у дитинстві 23% українців зазнали сексуального насильства, а 4% – стали жертвами зґвалтування.

Христина Шабат також наголосила, що команда центру робить все можливе, аби кожна організація та інституція впроваджувала політики захисту дітей, була на боці дитини, її інтересів та гідності: «Хочемо, щоб дорослі поважали права дитини, розуміли та використовували механізми запобігання насильствам над дітьми (safeguarding), а також знали, як компетентно реагувати на скривдження і вміли допомогти».

Про юридичні аспекти захисту прав дітей та власний досвід із практики говорила Лариса Гретченко, адвокатка у справах сімʼї та захисту прав дітей, медіаторка, голова Комітету з питань сімейного права Національної асоціації адвокатів України.

Анастасія Широка, заступниця декана з міжнародних академічних зв'язків Факультету наук про здоров'я УКУ, доцентка кафедри психології та психотерапії наголосила на важливості безпечного середовища та безпечних дорослих у житті дитини: «Коли ми говоримо про насильство над дітьми, важливо розуміти, що звичка бити дітей існує довше, ніж розмови про права дитини, а межа між фізичними покараннями та насильством доволі розмита».

Протягом другого і третього днів програми учасники розглядали приклади творення безпекових політик в організаціях, а також вчилися їх створювати. 

Дитяча психіатриня, психотерапевтка у методі когнітивно-поведінкової терапії, викладачка магістерської програми «Клінічна психологія з основами когнітивно-поведінкової терапії» Юліана Маслак говорила про дитячі травми, причини їх виникнення та наслідки: «Ми повинні будувати стосунки з дітьми на довірі. Адже все важке, незрозуміле, дошкульне діти зможуть розповісти тільки тим дорослим, яким довіряють».

Іванка Рудакевич, керівниця проєктів та програм Центру гідності дитини, Інституту антропології Папського Григоріанського університету, провела практичні майстерки, під час яких учасники програми працювали в групах, визначали ризики насильства над дітьми у своїх організаціях, шукали способи, як їх попередити, а також ділилися власними напрацюваннями.  

Сертифікатна програма із написання безпекових політик для громадських активістів відбулася за підтримки Ресурсного центру НДО, які працюють над посиленням спроможності громадянського суспільства, розвитком і підтримкою неурядових організацій, а також за підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії.

Програма «Формування безпечного середовища для дітей. Безпекова політика в організації» затверджена Вченою радою Факультету наук про здоров'я УКУ та розрахована на 45 академічних годин, що дорівнює 1,5 кредитам ЄКТС.

Учасниками першого набору  стали громадські організації зі Сходу та Півдня України: «База Юа», БО «БФ Вітри Змін», БФ «Чужих дітей не буває. ЮА», ГО «Здорове суспільство», ГО «Міжнародний центр “Світ очима дітей”», ГО «Світло культури», ГО «Сяйво надії», ГО «Українське жіноцтво», ГО «Центр соціального партнерства “Перспектива”», ГО «Егіда Запоріжжя», ГО «Ліга сучасних жінок», ГО «Грін-Ландія», ГО «Укрпростір» , Громадська організація Центр «ВОТУМ», Ресурсний центр НДО, БФ «Острівець добра».