Навчання із попередження насильства щодо дітей для духовенства Львівської архиєпархії УГКЦ

27 березня 2024 р. 14:54

Вже 14 із 15 архи(єпархій) УГКЦ пройшли одноденні вишколи із превенції насильства щодо неповнолітніх та вразливих осіб у середовищі церкви. Українська греко-католицька церква перша серед всіх конфесій в Україні має документ безпекових політик — «Норми та принципи захисту неповнолітніх та вразливих осіб у душпастирській діяльності УГКЦ», якими зобов’язана керуватися у своїй діяльності кожна єпархія та парафія.

«Діти потребують захисту, а дорослі повинні їх захищати. Вдома, в садочку, школі, медичній установі і, звісно, в церкві діти мають чутися в безпеці.  Якщо ж трапився факт скривдження, то відповідальні дорослі знають як допомогти, куди скерувати і як захистити дитину в подальшому. Адже за захистом дитина може звернутися до будь-якої дорослої особи — вчителя, лікаря, священника, отже варто бути готовим і розуміти межі власної відповідальності, до яких відповідних служб звернутися і бути на боці дитини» — зазначила Іванка Рудакевич, керівниця проєктів і програм Центру гідності дитини УКУ на навчанні для 250 священників Львівської архиєпархії УГКЦ у приміщенні Львівської духовної семінарії Святого Духа. 

Праця із Церквою — пріоритетний напрямок роботи від початку заснування Центру гідності дитини. Постанова про його заснування в Українському католицькому університеті була від Синоду Єпископів УГКЦ у 2019 році.
Центр гідності дитини УКУ у рамках проєкту «Навчання для єпархій» проводить семінари для духовенства в (архи)єпархіях, екзархатах УГКЦ із теми превенції насильства над неповнолітніми та вразливими особами.

Іванка Рудакевич та єромонах-психолог Сава Масник розповідали як запобігти насильству щодо дітей. Обговорювали досвід церкви у попередженні насильства, основні документи, яким керується церква щодо захисту неповнолітніх та вразливих осіб. Священники почули про види насильства, а також які є механізми  реагування на випадки сексуальних зловживань, що сталися у середовищі церкви, алгоритми дій після зголошення, довідалися про попереднє церковне розслідування.
Отці  дізналися який вплив на подальше життя має досвід насильства, як розпізнати дитину, над якою вчиняється насильство, як розмовляти із тими, що зазнали скривдження а також отримали основні рекомендації для проведення таких розмов та куди скеровувати постраждалих. Додатково Іванка Рудакевич ознайомила присутніх з можливостями формацій від Центру гідності дитини УКУ. 

Вдячні керівництву архієпархії та за співпрацю та ініціативу, отцям за активну участь.

Також пропонуємо навчальні можливості та ресурси для представників церкви на нашому сайті.